Miért lényeges, hogy rendelkezzen Energetikai Tanúsítvánnyal?

2022.11.16

Az Európai Unió minden tagállamára kötelező érvényű az Energiaminősítési címke meghatározása bizonyos tranzakciók esetében. Ezzel a rendelkezéssel azt kívánjuk elérni, hogy felismerve lakásunk/házunk alacsonyabb besorolását, olyan intézkedéseket vigyünk véghez, amivel csökkentjük a feleslegesen elhasznált energia mennyiségét. A célkitűzés, hogy a mostani pazarló energiafelhasználás megfigyelhető mértékben csökkenjen.

Új nézőpont az ingatlanpiacon a rezsiárak változása miatt

Nem sok időnek szükséges eltelni ahhoz, hogy a vásárlók, bérlők az ingatlanenergetikai besorolást releváns szempontként vegyék figyelembe a döntésüknél. A várható energiaköltség lényeges szempont, melyet a vevők, bérlők eddig közműszámlák alapján igyekeztek kideríteni. Ez a metódus nem minden esetben hiteles, hiszen nem ugyanolyan miliőben érezzük magunkat komfortosnak. Az energetikai tanúsítvány egy egységes rendszer, emiatt összehasonlításra is kiválóan alkalmas. Aki hirdetésében feltűnteti az energetikai besorolást, rövidebb idő alatt találhat vevőre, bérlőre! Korszerűsítés, magasabb bérleti díj! Az energetikai tanúsítvány releváns szegmense a kutató által összeállított korszerűsítési javaslat. Az ajánlott korszerűsítések végrehajtásával nem pusztán jobb besorolást nyer az ingatlan, de értéke is magasabb lesz. Fordítsa saját előnyére a tanúsítványt!

Ahogy a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet fogalmaz: az energetikai tanúsítvány egy "igazoló okirat, amely az épületnek, esetleg önálló rendeltetési egységnek a szeparáltan törvény szerinti számítási módszerrel behatárolt energetikai teljesítőképességét tartalmazza." Az ingatlan energetikai minőségét hivatott mutatni, úgy, ahogy a háztartási gépeknél már jól megszokhattuk. A tanúsítványból elsődlegesen azt ismerhetjük meg, hogy előreláthatóan mekkora az ingatlan éves energiafelhasználása. Hasonló a skálázás is a megszokotthoz: a legkedvezőbb az "AA++" csoportba, amíg a legrosszabb besorolású "JJ" csoportba kerül. Itt lényeges megemlíteni, hogy a követelményrendszer alapján a "CC" jelzésig felel meg a jogszabályban behatárolt energetikai elvárásoknak az ingatlan. Egyes tranzakciók alkalmával előfordulhat, hogy ez a minimálisan elvárható szint.

Ki készíti el a tanúsítványt, valamint hogyan?

Tanúsítást a Magyar Mérnöki Kamara, esetleg a Magyar Építész Kamara névjegyzékébe felvett tanúsítók végezhetnek. Újabb ingatlan esetében, ha az épület a terveknek megfelelő módon készült el, abban az esetben a kivitelezési dokumentáció alapján egyszerűsített eljárásban készülhet, ellenkező esetben számításokat szükséges végeznie a szakembernek. Használt lakás esetében, ha már rendelkezésre áll hasonló paraméterű ingatlan (pl. típuslakások, házak) tanúsítványa, abban az esetben szintén egyszerűsített eljárással készülhet az okirat. Ha nem, abban az esetben a kutató helyszíni szemle, továbbá számítások alkalmával állapítja meg a jó kategóriát.

Mikor és miért érdemes beszerezni?

Legyen jogkövető! 2012. január 1. után a lakóingatlanok eladása, bizonyos esetekben bérbeadása esetén is kötelező a tanúsítványt elkészíttetni. A tanúsítás kiadásai minden esetben az eladót, esetleg a bérbeadót terhelik. Ne hagyja, hogy a későbbiekben reklamációk, esetleg szankciók áldozata legyen! A tanúsítvány 10 évig érvényes, így ha Ön úgy dönt, hogy segítségünkkel értékesíti az ingatlanát, ajánlott már a megbízási szerződés létrejöttekor ezt is elindítania. Bár a tanúsítás mechanizmusa aránylag rapid eljárás, nem érdemes megvárni, míg vevőt talál, hiszen éppen elég tennivaló lesz a szerződéskötés kapcsán.

Előzze meg a reklamációt! Ha Ön nem biztosított Energetikai Tanúsítványt a szerződés mellé, ezen kívül a vevője, bérlője egy-két hónappal a beköltözés után reklamálna, abban az esetben Öné a felelősség. Ez esetben, akár 50 ezer forintos büntetést is kaphat szabálysértési eljárás keretei között, Egy alacsonyabb szintű besorolás is jobb, mint tanúsítvány nélkül értékesíteni, bérbe adni. Nem pusztán amiatt, mert rövidesen a vevők, bérlők fokozott figyelmet fordítanak neki, hanem amiatt, mert így megelőzhető egy jövőbeli reklamáció, jogi disputa. Önnek megér 25-30 ezer Ft-ot egy későbbi pert?

Tippek vevőknek

Minden esetben kérje! Egy ingatlan tényleges rezsiköltségét eddig nem volt könnyű eddig megállapítani. Az Energetikai Tanúsítvány kötelezővé tétele azonban nagyban segíti a vevőket abban, hogy ezt a releváns szempontot is mérlegelhessék. Mivel az eladónak kötelező az okiratot elkészíttetni, emiatt tanácsos minden esetben kérni. Az eladónak is legalább annyira érdeke a teljes körű tájékoztatás, mint Önnek, hogy elkerüljenek, megelőzzenek egy későbbi vitát.